Wat is een neuropsycholoog? Een neuropsycholoog is een psycholoog die gespecialiseerd is in het begrijpen van de relatie tussen het fysieke brein en het gedrag. De hersenen zijn complex. Aandoeningen in de hersenen en het zenuwstelsel kunnen het gedrag en de cognitieve functie veranderen.

Volgens het University of Rochester Medical Center is de rol van een neuropsycholoog om te begrijpen hoe hersenstructuren en -systemen zich verhouden tot gedrag en denken.

Neuropsychologen hebben een doctoraat in de psychologie en een opleiding in de neuropsychologie. Ze werken vaak in een onderzoeks- of klinische omgeving. Bron Personal Trainer Mechelen

Wat doet een neuropsycholoog?

Neuropsychologen evalueren en behandelen mensen met verschillende soorten aandoeningen van het zenuwstelsel. Ze werken nauw samen met artsen, waaronder neurologen.

Ziektes, verwondingen en ziekten van de hersenen en het zenuwstelsel kunnen invloed hebben op de manier waarop een persoon zich voelt, denkt en zich gedraagt. Symptomen die kunnen vragen om een neuropsycholoog zijn onder andere:

geheugenproblemen
stemmingsstoornissen
leerproblemen
zenuwstelselstoring
Als andere artsen de oorzaak van een symptoom niet kunnen achterhalen, kan een neuropsycholoog helpen bij het stellen van een diagnose. Als de diagnose al bekend is, kan een beoordeling toch nuttig zijn.

Een neuropsycholoog kan helpen om te bepalen welke beperkingen u zou kunnen hebben en hoe ernstig deze zijn. Hieronder volgen voorbeelden van aandoeningen die zij evalueren en behandelen:

Een beroerte kan het gedrag, het denken, het geheugen en andere hersenfuncties op voor de hand liggende of subtiele wijze beïnvloeden. Ze kunnen een evaluatie uitvoeren om te helpen bij het bepalen van de mate van een beroerte stoornis.

De ziekte van Parkinson, een progressieve aandoening, kan verschillende neurologische problemen veroorzaken. Het onderzoek van een neuropsycholoog kan een baseline opleveren om hen te helpen bij het bepalen van de ziekteprogressie en de verminderde functie.
De ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie kunnen het geheugen, de persoonlijkheid en de cognitieve vaardigheden aantasten. Een neuropsycholoog kan een onderzoek uitvoeren om het in een vroeg stadium te identificeren.

Traumatisch hersenletsel kan een grote verscheidenheid aan symptomen veroorzaken. Een neuropsycholoog kan helpen bepalen hoe een letsel functies zoals redeneren of probleemoplossende vaardigheden beïnvloedt.
Een neuropsycholoog kan helpen bepalen welke van de vele soorten leerstoornissen iemand heeft en een behandelplan ontwikkelen.

READERBEHANDELING

Neem een korte enquête van 1 minuut  Uw antwoorden zullen ons helpen onze ervaring te verbeteren. U bent de beste!

Typische neuropsychologische procedures
Het zenuwstelsel is complex. Neuropsychologen gebruiken verschillende soorten procedures om problemen en behandelingsplannen te identificeren. Typische procedures die ze uitvoeren zijn onder andere:

Neuropsychologische evaluatie
Deze evaluatie is een beoordeling van hoe je hersenen functioneren. De evaluatie omvat een interview en vragen die u helpen om uw dagelijkse taken uit te voeren, maar ook om geheugenproblemen en zorgen over de geestelijke gezondheid in kaart te brengen. Het interview zal ook informatie bevatten over de symptomen, de medische geschiedenis en de medicijnen die u gebruikt.

Een evaluatie omvat verschillende soorten gestandaardiseerde tests om vele gebieden van de hersenfunctie te meten, waaronder:

geheugen
cognitief vermogen
persoonlijkheid
probleemoplossing
redenering
emoties
persoonlijkheid
Hersenscans, zoals CT- of MRI-scans, kunnen een neuropsycholoog ook helpen bij het stellen van een diagnose.

Inzicht in de resultaten
Uw neuropsycholoog zal uw testresultaten vergelijken met die van andere mensen met een vergelijkbare opleiding en leeftijd.

Evaluatie en testresultaten kunnen helpen bij het bepalen van de oorzaak van een probleem wanneer andere methoden niet werken. Tests kunnen zelfs helpen bij het identificeren van milde denk- en geheugenproblemen, die subtiel kunnen zijn.

Neuropsychologen helpen een behandelplan te ontwikkelen door te begrijpen hoe de hersenen functioneren en hoe dat functioneren zich verhoudt tot gedrag. Behandelingsplannen kunnen medicatie, revalidatietherapie of chirurgie omvatten.

Vooruitzichten
Een neuropsycholoog kan helpen bij de diagnose van een cognitieve, gedragsmatige of neurologische aandoening. Het zien van een neuropsycholoog en het voltooien van hun tests kan leiden tot een dieper begrip van uw aandoening. Wanneer andere artsen niet in staat zijn om een diagnose te stellen, kunt u overwegen om naar een neuropsycholoog te gaan.